Белгийски шофьор е хванат с 23 нарушения на почивките и работното си време, според данните от тахографа. Сумата, която е платил, би трябвало да го обезкуражи да продължава с неспазването на правилата.

Миналата седмица полицаи спират камион за рутинна проверка по международен път А71, близо до градчето Герза във френската област Оверн-Рон-Алп. След проверката на данните на тахографа от последните 28 дни, полицаите установяват 23 нарушения в дневните графици на шофьора.

Например, на 5 ноември, вторник, шофьорът е карал близо 8 часа без почивка, предвид факта, че почивки при шофиране се правят на всеки 4 часа и 30 минути. Благодарение на това и още подобни нарушения, пътните полицаи са изискали 11 700 евро депозит от компанията на нарушителя. Така шофьорът е спрял работа за 19 часа, докато глобата бъде платена от работодателя му.

Във връзка с тази новина искаме да Ви напомним, че във Франция, например, глобите за нарушаване на почивки и работни графици за шофьори на тежки превозни средства, са в размер на 135 евро за някое от следните нарушения:

  • За превишаване на времето за шофиране с по-малко от 1 час и 30 минути;
  • За превишаване на дневното време за шофиране с по-мало от 2 часа;
  • За превишаване на седмичното време за шофиране с по-малко от 14 часа;
  • За превишаване на седмичното време за шофиране с по-малко от 22 часа и 30 минути за период от 14 дни.

Ако работното време на шофьора е превишено над гореспоменатите граници, глобата става в размер на 1500 евро или 3000 евро, в случай на рецидив.

Добре е да се спомене и, че максималната глоба за прекарване на редовна седмична почивка в кабината на превозното средство във Франция е до 30 000 евро, както и че френските власти не са обособили таван на глобите при подобен тип нарушения.

Източник: https://trans.info/

Ако искате да знаете как да се предпазите от подобни нарушения, разгледайте услугата ни.