На 8 януари 2018 г. в Лас Вегас, NavInfo обяви своето партньорство с наскоро придобитата от Intel компания – лидер в решенията за безопасно и автономно шофиране – Mobileye, с цел  разработка на изгоден,  високо прецизен продукт за автономни автомобили.

Кои са NavInfo?

Базирана в Китай, NavInfo е лидер на местния пазар и 3-та в световен мащаб в предоставянето на дигитални картографски, позициониращи услуги и високотехнологични телематични решения. Новата цел на Китайския мастодонт е разработката на решение от следващо поколение за автономни автомобили.

Автономни автомобили – какво представляват? 

Автономните автомобили използват сложни системи за контрол и анализ на заобикалящата ги среда. Посредством редица технологии – радар, лидар, GPS системи и камери, системите за автономно управление успяват да изготвят навигационен път, съдържащ информация за позиция, препятствия, участници в движението и пътна маркировка в реално време. На базата на тази входяща сензорна информация, автономният автомобил може да следи своята позиция при динамични условия в непозната среда.

Именно за осигуряването на системата от сензори и софтуера, нужни на NavInfo, се включват Mobileye със своя продукт Road Experience Management (REM).

Кои са MobilEye? 

Mobileye са световен лидер в разработката и поддръжка на системи за безопасно и автономно шофиране. Системата се базира на събираните данни от поставена в кабината камера, записваща и предаваща информация за заобикалящата среда.

Предизвикателството

Въпреки развитието на усъвършенствани сензори за откриване и засичане на обекти, като радари и лидари, камерата все още си остава най-сигурният сензор за отчитане на пътна геометрия и статични обекти (знаци, маркировка и тн.) в реално време. Освен за следенето на  заобикаляща динамичната пътна среда, едно устройство служещо като компютърни очи, трябва да има и висока честота на опресняване и анализ на информацията, за да осигури максимално ефективен и кратък времеви диапазон на отразяване и реакция на действителността (Time to Reflect Reality). С други думи едно устройство, задвижващо автомобил без шофьор, трябва да може в максимално кратко време да запише, предаде и анализира обстановката и ситуацията и да вземе най-подходящото за конкретната ситуация решение.

 

Mobileye Система за избягване на сблъсък

 

Road Experience Management (REM).

От Mobileye отговарят на това предизвикателство с Road Experience Management (REM) системата си, проектирана да управлява автономни автомобили. REM прoцесът съдържа 3 основни елемента – събиране на данни (от камера поставена в автомобила), сървър – агрегатор, където се създава картата и ползвател на картата – автомобилът.

Събирането на визуалната информация става чрез камера поставена да записва средата пред превозното средство – траекторията на автомобила и геометрията на движение, позиция на статичните обекти и участниците в движението. Системата позволява мигновен анализ на тази информация, компресирайки данните на малки порции наречени Сегменти на пътна обстановка (RSD) и изпращането им към облачен сървър.

Сървърът от своя страна агрегира и разпознава постоянният поток от данни – RSD. Тази технология осигурява създаването на изключително прецизна и точна карта, наречена „ПътнаКнига“ (RoadBook), с минимално време за реакция на обстановката (TTRR).  Последната брънка във веригата е локализацията. С цел която и да е карта да бъде използвана от автономно превозно средство, то трябва да е способно да намира себе си на нея (да се локализира на картата). Този проблем е решен от Mobileye с автоматично разпознаване на забележителностите на пътя, записани в картата и съпоставянето им със събираната моментна информация.

 

REM системата в действие

 

С дигиталните, динамични карти на пътната обстановка на NavInfo и софтуера за запис и реакция на Mobileye, двете компании целят да разработят бюджетно, прецизно и сигурно решение за самоуправляващи се автомобили.

Във Viasat Technology винаги се стараем да сме на гребена на вълната по отношение на новите технологии. Ако искате да се докоснете до нашия професионализъм и международен опит в над 15 европейски държави и посредници в целия свят, свържете се с нас чрез формата в сайта или на националния ни телефон 0700 1 49 49.