Броят на загинали на пътя и получили травми при пътнотранспортни произшествия млади водачи е намалял с 35%, показват изследвания във Великобритания . Причината за този положителен резултат, който продължава да се подобрява, са инсталираните от застрахователните компании телематични устройства, които следят скоростта на водачите.
Ето и няколко статистически факта, които подкрепят тази теза:

18 529 е броят загинали на пътя на възраст между 17 и 19 години през 2011 година.

  • Анализите показват, че през последната година числото на загиналите за същата възрастова група е намалял до 11 984 годишно.
  • Смъртните случаи и тежките травми са намалели във всички възрастови групи като средният процент е 16%.

Тези числа доказват, че устройствата в автомобилите насърчават младите водачи да избягват състезателното поведение на пътя, освен ако не искат да се сблъскат с постоянно нарастваща застрахователна премия. 


Lexus Nexis Risko Solution, които предлагат застрахователна телематика казват: 

„Голямата разлика между младите водачи и техните колеги е застрахователната телематика. Младите водачи остават най-рисковата група на пътя, но застрахователната индустрия има голям принос за разработката на продукт, който насърчава безопасното шофиране.“ – Греъм Гордън, Директор на Lexus Nexis Risko Solution

Г-н Гордън сподели, че устройствата могат да се използват и по-широко, тъй като проучването показва, че повечето водачи нямат нищо против да бъдат проследявани, чрез GPS системи.
Тим Марлоу, Директор на проучванията за автономни и свързани автомобили в застрахователната компания Ageas, споделя, че бъдещите разработки имат потенциал да намалят пострадалите и сред другите възрастови групи.

Източник: МЕТРО

Проверявайте лесно къде са вашите автомобили в момента. Поискайте оферта за GPS проследяваща система със софтуер SmartTracker.