През 2017 г., пазарът на застраховки на база експлоатация (UBI – Usage Based Insurance) е нараснал с 26%, благодарение на около 280 застрахователни компании в света.

Какво представляват въпросните застраховки на база експлоатация?

В най-често срещаният случай, в автомобилите на застрахованите се инсталира GPS устройство, даващо пълна информация относно поведението на водача при шофиране, както и състоянието на МПС-то. Поведението на водача е основен елемент при управлението на риска, на базата на който се определя цената на застрахователната полица. Този метод за ценообразуване става все по-популярен в световен мащаб, като броят на UBI полиците достигна 17.4 млн. през 2017 г.

Къде са най-разпространени UBI застраховките?

Понастоящем, повечето застраховки на база експлоатация са най-разпространени в САЩ, където три застрахователни компании – Progressive, Allstate и State Farm, държат 35% от глобалния UBI пазар. С активната помощ на застрахователите Generali и UnipolSai, Италия е втората страна в света, където UBI застраховките са най-разпространени. Пазарното проникване там е сред най-високите, като към края на 2017 г. то достига 15%.

Идеята за подобни иновативни застрахователни продукти от типа „Плащаш както караш“ и „Плащаш колкото караш“ достигна и до други държави в света като Люксембург, Полша, Тунис, Гватемала, Малайзия, Филипини и Малави.

Какви са ползите от UBI застраховките?

Ползите от прилагането на UBI от застрахователните компании са безспорни. Сред тях са:

  • Намаляване на инцидентите на пътя;
  • Намаляване на броя на предявените искове;
  • Повишаване на разкриваемостта на застрахователните измами;
  • Намаляване на стойността на изплатените искове и по-скъпи полици за опасните водачи;
  • Възможност за локализиране на откраднати автомобили и други.

 

Не на последно място потребителите също получават редица ползи от използването на UBI полици, като:

  • Възможност за подаване на незабавен сигнал в случай на инцидент;
  • Бърза локализация на местопроизшествието и навременно сигнализирне на медицински и/или сервизни екипи в случай на нужда;
  • Отговорните водачи плащат по-ниски премии и получават поощряващи бонуси.

 

VEM Technology в момента не предлага такава услуга, но ако искате да се запонзаем, кликнете тук или се възползвайте от безплатна консултация на телефон 0700 1 49 49.

Източник: PTOLEMUS Consulting Group.