Предвижда се, че до края на 2021 година ще има повече от 27 милиарда обекта, част от „интернет на нещата“ (IoT), изпращайки информация по целия свят. Тези „неща“ могат да бъдат всякакви – коли, аквариуми, слънчеви очила, хладилници и всякакви други домашни принадлежности. Всички тези устройства могат да изпращат и получават данни, създавайки мрежа, съдържаща ценна информация. Когато тази информация се интегрира с инфраструктурата на градовете, животът ни може да претърпи революционни промени. Когато говорим за автомобилната индустрия и автопарковете, това също е една много привлекателна възможност.

„Умните градове“ могат да използват устройства и сензори свързани с интернет, за да анализират информация за инфраструктурата. Те могат да събират информация за състоянието на пътя, времето и трафика. Това може да осигури полезна информация на общините, които се грижат за градския транспорт и управлението на града. Например, сензори на пътя могат да засичат дали даден участък има нужда от спешен ремонт, което би позволило приоритизация на ремонтите. В дългосрочен план е възможно да се определя, дали дадено кръстовище има нужда от допълнителен светофар или пешеходна пътека. Друга възможност е да се използват сензори, на базата на чиято информация да се променят графиците на светофарите или ограниченията за скорост, което ще подобри пътната обстановка в градовете.

 

Кой е двигателя на развитието на умните градове?

Две основни технологии стоят в основата на развитието на умните градове. Първата е подобрен достъп до високоскоростен интернет и мрежите на мобилните оператори. Появата на 5G с още по-бърз пренос на данни ще позволи комуникацията между разнообразни устройства от мрежата на интернет на нещата да бъде още по-ефикасна и продуктивна. Това е от много голямо значение, имайки предвид, че информацията, която се обменя между отделните устройства е приложима, само ако е в реално време.

Втората е по-достъпни и усъвършенствани сензори или датчици. Сензорите стават с все повече възможностите и същевременно с по-малки размери. Съвсем скоро могат да бъдат почти невидими за човешкото око, което би улеснило интегрирането им в инфраструктурата. Чрез взаимодействие на различни устройства, свързани с интернет на нещата (IoT) като коли, телефони и дори фитнес тракери, ще може да се обменя информация за състоянието на пътните мрежи и инфраструктури.

 

Ползи на интернет на нещата за автопарка

Ползите за автопарковете биха били огромни. До момента, технологията ни може да следи данните в превозно средство – скорост, време на работа на двигателя, време на работа на двигателя при престой и други неща, свързани с начина на шофиране на водача. Представете си възможностите, ако автомобилът е свързан с цялата инфраструктурна мрежа. Датчиците, които наблюдават атмосферните и пътните условия, биха могли да предоставят в реално време информация за всички потенциални опасности – така например за наличието на големи заледявания върху пътя през зимата или за настъпили сериозни ПТП.

Ако тази информация достигне обратно до превозните средства, технологията би могла да избере по-добър маршрут, за да избегне опасностите и да намали времето за път. Това от своя страна ще подпомогне непосредствено ръководителите на автопарковете в посока намаляване на инцидентите с превозните средства,  риска за превозните средства, избягване на „форсмажорни“ забавяния на транспортните средства, и най-вече – на разходите.

Друга основна полза от технологията би било намирането на свободни паркоместа. Когато шофьорите обикалят продължително, за да си намерят място за паркиране, това води до загуба на време и гориво – особено, ако се касае за някое по-голямо превозно средство. Умните датчици, свързани с интернет на нещата, биха могли да разполагат с информация относно наличието на свободни паркоместа в региона и директно да насочат водача към най-близкото място за паркиране. Това спестява време и разход на гориво, а от друга страна – намалява замърсяването в града. Освен това, по този начин ще намали риска от това шофьорите да се изкушават да паркират на забранени места, след известно време на изнервящо обикаляне.

 

„Умни“ градове по света

Интелигентните градове се разрастват по целия свят. Барселона вече ползват технология за подобряване на обществения транспорт, което допринася за оптимизирането на маршрутите и графиците, на базата на данни в реално време. Представете си, колко би било приятно, ако таблата по спирките бяха точни…

Идеята за частично автоматизирано превозно средство отдавна не е просто мечта. Самоуправляващи се автобуси бяха пуснати в Лондон, след това в Талин, Естония. В Сингапур много местни влати използват множество, свързани с интернет на нещата датчици, за да подобряват обществния транспорт, да информират за свободни паркоместа и дори да осигуряват актуална информация за наводнения. Също така са вкарали в употреба роботизирани коли – едни от първите самоуправляващи се коли.

Умните градове могат да подобрят живота ни на всяко ниво – от ежедневните проблеми, свързани с по-лесно намиране на място за паркиране или по-малък трафик, до потенциално предодвратяване щетите от природни бедствия, например чрез системи за ранно известяване при на наводнения. За бизнеса, по-добрата инфраструктура ще направи градовете по-лесно достъпни за автопарковете, което ще доведе до възможности за намаляване на разходите.

 

Оптимизация на автопарковете

Няма никакво съмнение, че подобрената свързаност ще направи градовете „по-умни“, безопасни и удобни за шофиране. За да може да се възползва максимално от възможностите на „умния“ град, бизнесът ще се нуждае от софтуерна платформа, която да дава достъп до събраната информация и да я анализира съгласно нуждите на съответната компания. Тук се намества софтуерът за управление на мобилните ресурси  MRM (Mobile Resource Management).

Използвайки мобилни устройства и облачни структури за свързването на всички участници – от мениджъра до шофьора, MRM софтуерът осигурява комуникация между всички членове на екипа и им предоставя нужната информация, събрана от умните датчици. Това води до подобряване сигурността на водачите, по-добра ефективност, по-ниски рискове и позволява на компаниите да подобрят значително своя начин на работа, предоставяйки по-качествена услуга на клиентите си. Viasat Group разработва подобен софтуер, благодарение на партньорствата си с други компании.

Ако и Вие искате да сте на гребена на вълната по отношение на новите технологии, станете наш партньор! Заявете безплатна консултация или тест на 0700 1 49 49 или през контактната форма в сайта ни.