Честите кражби на горива в автопарка са едно от предизвикателствата, с които се сблъскват флийт мениджърите, управляващите или собствениците на фирми. Начините за предпазване от кражби на горива в голяма степен зависи от вида автомобили в автопарака – леки, лекотоварни, тежкотоварни коли, строителни машини и т.н.

Когато говорим за леки, лекотоварни автомобили или бусове, служебните кражби на горива в автопарка често стават с директно източване от резервоара или чрез зареждане в туба или лична кола вместо в служебния автомобил. И в двата случая можете да вземете мерки, който ще попречат на водачите да правят подобен вид злоупотреби. Какво можете да предприемете?

 

 1. Използвайте карти за зареждане на бензиностанции за бизнес клиенти.

Предлагат се от всички вериги бензиностанции. Защо картите ви помагат да се предпазите от злоупотреби с горива? Защото служителите на бензиностанцията са длъжни да проверяват регистрационните номера на автомобилите, в които се зарежда гориво и респективно да уведомяват фирмата, ако има несъответствие или наливане на гориво в туби. Разбира се, може да има пропуски или недобросъвестни служители на бензиностанции, но ако имате GPS система с контрол на горива, можете да сравните количеството гориво по фактура от бензиностанцията с отчетеното от GPS системата;

 

 1. Проверявайте дали автомобилът и картата, с която се прави зареждане са на едно и също място към часа и датата на пълнене на резервоара.

Използвайте GPS проследяващи устройства, за да сравните информацията, получена от бензиностанцията за дата/час и място на зареждане с гориво с действително местоположение на автомобила в този момент. При някои GPS системи има интеграция с част от бензиностанциите и това сравнение може да бъде автоматично или полуавтоматично.

 

 1. Следете нивото на гориво в резервоара и разхода на гориво.

Използвайте технически средства, които ви позволяват да следите дистанционно нивото на горивото в резервоара и разхода на гориво. Източванията на гориво водят до рязък спад в нивото на гориво в резервоара и в крайна сметка до по-висок разход на гориво.

 

 1. Инвестирайте в GPS устройства, които могат да следят нивото на гориво в резервоара.

Ако кражбите на горива, надхвърлят 15 – 20 лв. на автомобил месечно, което е между 7 и 10 литра на месец на кола, то определено ще ви е по-изгодно да плащате за GPS система с контрол на горивата. Защо GPS устройствата помагат да се предпазите от кражбите на горива?

 • GPS устройствата следят нивото на горивото в резервоара е реално време. Съответно, те регистрират количеството гориво заредено в резервоара, както и източвания, ако има такива;
 • Количеството на всички зареждания и източвания на гориво от резервоара се записват от GPS системите и могат винаги да бъдат проверени за време назад, чрез съпътстващия софтуер;
 • Записаната информация за източванията на гориво в GPS системата ще ви помогне за доказване на кражби на гориво и респективно ще ви послужи като доказателство в съда при търсене на отговорност от водача по съответния съдебен ред;
 • Записаната информация в GPS системата за зарежданията на гориво дава възможност да се сравни отчетеното с документ (разписка, фактура) от бензиностанцията с регистрираното зареждане от GPS устройството. Ако има разминаване между двете, например 20 литра по GPS система и 40 литра по фактура от бензиностанция, то 20 литра са се „изпарили“ или не са постъпили резервоара на служебния автомобил.

 

 1. Създайте и прилагайте политика за горива

В тези правила трябва ясно да определите какво се очаква от водачите, когато закупуват горива. Също така, недвусмислено трябва да кажете на водачите какво ги очаква в случай, че бъдат хванати с кражба на гориво. Не на последно място, трябва да вмените на водачите задължения, свързани със сигурността на зареждането с гориво като:

 • да наблюдават автомобила по време на зареждане, особено ако това се случва на случайна бензиностанция;
 • да прикриват с ръка клавиатурата, когато въвеждат PIN код за плащане на гориво със служебна карта на бензиностанция;
 • да паркират само на сигурни места, за да се предпазят от кражби на гориво от трети лица.

 

 1. Проверявайте всички отклонения

Проверявайте всичко необичайно като: съмнителни места, на които се правят зареждания с гориво, нехарактерни часове на зареждания, неточно отчитане на километража, престои на нетипични места.  Можете да използвате GPS система, която да ви информира за всеки престой на обекти или бензиностанции, различни от вашите. Друга възможност на софтуерите за GPS проследяване е да дефинирате максимална продължителност на престоя, над която да бъдете известявани.

 

 1. Определете норми за разход на горива

Проверявайте всички отклонения от нормите на горива и изследвайте причините, на които се дължат – начин на шофиране, източвания на гориво, повреден автомобил с висок разход, или друго.

Прилагането на всички или част от изброените мерки ще допринесат значително да ограничите или да се предпазите от кражби на горива при леки, лекотоварни автомобили и бусове. Услугата на Viasat Technology – Fuel Control ще улесни процеса по внедряване на всички мерки, които са необходими. Възползвайте се от безплатна консултация с нашите специалисти като ни потърсите на посочените координати или попълните  формата по-надолу.