Полицията в Полша откри нов начин за манипулиране на тахографи. Водачът, който е хванат обаче, никога няма да забрави глобата.

Рутинна проверка на магистрална полицията в Полша завършва неочаквано за 24-годишния водач, превозващ домакински уреди за Великобритания.

Контролният екип отбелязал, че картата на водача е в тахографа, но тъй като принтерната му хартия била свършила, те свалили информацията от картата директно в полицейския автомобил.  Оказало се, че тахографът изобщо не записва данни за шофиране. Това било ясна индикация, че е манипулиран и данните му са подправени. Полицаите изпратили камиона в сервиз за Тахографи, за да проверят дали има поставен флаш – така наречения магнит. Такъв не бил открит, но пък проверяващите се натъкнали на нов метод за манипулиране на работното време на водача.  Фалшивите записи в тахографа били причинени от електронно устройство, включено към куплунга за диагностика, оборудвано с USB порт и включено към него външно флаш устройство.

Тогава станало ясно, че водачът на спрения камион, точно преди полицейската проверка, е скрил устройството. За да установят как то въздейства на камиона, полицаите направили тест драйв. Когато флаш устройството било включено в тахографа,  той показвал „почивка“ през цялото време. След изключването на устройството, тахографът възстановявал нормалното си функциониране.

Тъй като водачът действал в нарушение на Закона за автомобилни транспорт, получил глоба от 2000 PLN (420 GBP) за „нерегистриране в тахографа на картата на водача“.

За свързване на забранени устройства към тахографа, неправилна експлоатация или изключване на одобрения технически тахограф на камиона, в резултат на което не се записва дейността на водача, скоростта на превозното средство или изминатото разстояние – глобата в Полша може да достигне до 17,000 PLN (3500 GBP)

За всички онези, които се опитват да използват забранени методи за фалшифициране на тахографските данни, това е ясно предупреждение, че всяка измама рано или късно се открива и наказва.

Източник: https://trans.info

Научете повече за Viasat Fleet Solution,  система с която можете дистанционно да сваляте данните от тахографа и да проверявате за спазване на задължителните почивки на водачите на камиони.