За да постигнете оптимизация на автопарка, освен добра организация, е все по-наложително  да се обърнете към телематичните технологии, и в частност към популярните GPS проследяващи системи за контрол. Ако търсите начин да намалите риска от катастрофи на вашите транспортни средства, или да оптимизирате разхода за горива, можете да се запознаете с резултатите, които се постигат с GPS проследяващите системи за контрол.

Намаляване на катастрофите 

Безопасността е от най-голямо значение за днешните автопаркове и телематиката е един от инструментите, които могат да се използват за нейното подобряване. Ето един пример от нашата практика, свързан с компания, оперираща над 450 лекотоварни сервизни автомобила. Тя се обърна към нас с желание за намаляване на инцидентите на пътя. На базата на това, внедрихме GPS система, чрез която да се следи поведението на шофьорите, превишаването на скоростта и конкретните места на инцидентите. През първата година от въпросната оптимизация на автопарка, чрез внедряването на GPS система, компанията постигна 20% по-малко катастрофи. Броят на инцидентите намаля още повече през следващите години.

Максимално ограничаване на работата на двигателя на празен ход

Най-големият разход на автопарковете, след амортизацията, е този за гориво. С помощта на телематичните софтуери, собствениците на автопаркове получиха много по-ясна представа за това, колко много се отразява работата на двигателя на място върху изразходваното гориво.

Пример е компания, която използва GPS проследяващи устройства за да следи продължителността и броя спирания на колите. След монтаж на GPS устройствата, флийт мениджърът установява, че всеки автомобил прави от 30 до 40 спирания на ден и много от шофьорите често оставят двигателя да работи просто по навик, което прави 70 минути работа на двигателя на място, на ден. Среден престой от 1 час на ден с работещ двигател се равнява на приблизително 4,5 л. дизелово гориво. Така всеки шофьор изразходва около 36 литра седмично, в резултат на ненужен престой.

Използвайки телематичен софтуер, компанията успя да намали значително броя часове, които двигателят работи на място, т.е. на празен ход. Поставиха си за цел да намалят това време на 10 минути на ден и започнаха да следят шофьорите целодневно. В случай, че някой превиши времето, GPS системата генерира отчет и го изпраща на мениджъра, който от своя страна разговаря с шофьора и коригира проблема.

Само за няколко месеца шофьорите намалиха времето за работа на двигателя на място от 70 минути на ден до 7 минути, спестявайки на фирмата разходи за около 140 литра гориво, месечно на автомобил.

Ефективна маршрутизация за оптимизация на автопарка

Маршрутизацията или по-точно оптималното обхождане на обекти е друг фактор с голям ефект върху разхода на гориво, който един от нашите клиенти реши да оптимизира.

Преди да бъде въведена системата за GPS контрол, компанията разчиташе на информацията от водачите на автомобилите, без да има начин да я провери. Фирмата си постави за цел да повиши ефективността на маршрутизацията и да получава детайлна информация, свързана с посещението на обектите.

Компанията реши проблема, използвайки телематичен софтуер, чрез който елиминира неефикасността на маршрутизирането и успя да спести около 30% от пробега през първата година, а също така и да увеличи продуктивността на превозното средство и шофьора.

Увеличаване на цялостната ефективност на автопарка 

Нашите клиенти, които използват GPS телематична система за контрол в последните 3 години, потвърждават нейния принос за по-ефективното и сигурно управление, и оптимизация на автопарка, както и обективната информация, която получават, за това кога двигателят работи на място, за разхода на гориво и километрите изминати с литър гориво.

Как ще се отрази внедряването на GPS система при вашия автопарк?