Фразата „Откраднаха ми колелото“ е една от най-често срещаните в социалните мрежи. В предходната статия по темата ви запознахме с няколко начина, с помощта на които да предпазите велосипеда си от кражба. Но ако, въпреки усилията ви, пак станете жертва на крадци, не се отчайвайте! Има начини, които биха ви помогнали да си върнете колелото. 

Тук ще се опитаме да обобщим за вас някои от най-разпространените действия, които биха ви довели до успех в намирането на откраднатото ви колело:

1. Използвайте социалните медии, за да напишете „Откраднаха ми колелото“

Социалните медии като Facebook, Instagram или Twitter  ни дават добра възможност за разгласяване на проблема, бързо и на голям кръг от хора. Във Facebook например са налични доста групи на велосипедисти, вкл. и групи, предназначени само за обявяване на откраднати велосипеди. Също така отскоро съществува и сайт за откраднати велосипеди, в който можете да пуснете обява. 

2. Информирайте полицията

Информирайте полицейските органи веднага щом установите, че колелото ви е изчезнало. Дайте им възможно най-много информация за откраднатия велоспиед – производител, марка, модел, сериен номер, цвят, снимки и всичко друго, с което разполагате. Ще ви е нужен и документ, с който да докажете собствеността си, като фактура например. Освен това, ще трябва да ги запознаете с детайли относно събитието – кога е било откраднато колелото, откъде, има ли камери в района, където сте паркирали и т.н.

3. Проверете сайтовете за безплатни обяви

Проверете сайтовете за безплатни обяви като olx.bg, bazar.bg и други подобни. Не разчитайте само на еднократната проверка. Повечето такива сайтове имат функцията за въвеждане на ключови думи за търсения, които можете да запазите в „Любими търсения“. Така, ако в последствие някой потребител качи обява, в която е иднетифицирана ваша ключова дума, напр. „велосипед“, вие ще получите е-мейл и ще имате веднага достъп до обявата. Не се учудвайте, ако намерите колелото си в подобен сайт, обявено за продажба.

4. Разлепете обяви

Разлепете обяви на хартия, които да поставите на места, през които минава голям поток от хора – паркове, стълбове, магазини, спирки и т.н. Много откраднати велосипеди са били намерени точно по този начин.

5. Обиколете близките битпазари и заложни къщи 

Макар и не много вероятно,  все пак е възможно да откриете колелото си именно на подобни места. За някои крадци това е начин да изкарат „бързи“ пари, дори и на значителна по-ниска цена от реалната стойност на колелото.

Не залагайте само на един от посочените начини. Колкото повече от тях приложите, и то във възможно най-кратък срок след кражбата, толкова по-вероятно е да намерите любимото си колело. 

Съвсем скоро ще бъде още по-лесно да предпазите велоспиеда си от кражба, както и да го намерите, ако това все пак се случи.

6. Очаквайте услугата Sherlock от Viasat Technology

Viasat Technology подготвя за пазара в България услугата Sherlock, която вече успешно се продава в няколко страни в Европа като Великобритания, Италия, Испания и др. Благодарение на тази услуга, фразата „откраднаха ми колелото“ се чува все по-малко в европейските държави. 

Sherlock e комплексно решение за GPS проследяване и защита на велосипеди от кражба, което включва GPS устройство с вградена SIM карта и включени данни за 2 години, както и мобилно приложение.

Не ставайте част от черната статистиката за откраднати велосипеди!

Разберете повече за новата услуга Sherlock на Viasat Technology като се свържете с нас през сайта ни или на телефон 0700 1 49 49