Тежкотоварните превозни средства с тегло, равно или над 12 тона, заплащат пътни такси в Дания по всички магистрали и скоростни пътища посредством Евровинетка. Последната е валидна, както за Дания, така и за Швеция, Люксембург и Нидерландия, по силата на споразумение между четирите държави. В Евровинетката не се включват мостовете Oresund  (свързващ Дания и Швеция) и Storebaelt (свързващ източната и западната част на Дания). За тях се заплащат ТОЛ такси, които могат да се платят на място в брой/с карта или автоматизирано с бордово устройство.

Тарифи за Пътните такси в Дания

Евровинетките, които можете  да закупите, са годишни, месечни, седмични и дневни. Тяхната цена, освен от периода, за който се закупуват, зависи и от:

  • Броя оси на превозното средство. Разделени са в две групи – [от 1 до 3] и [4 и повече] оси.
  • Екологичната категория (емисионен клас) – Euro 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 и по-малко замърсяващи.   

Тарифите за пътни такси в Дания и заплащани посредством Евровинетки, можете да видите на официалната страница на Evrovignette. 

Евровинетки закупуват само тежкотоварните камиони с тегло ≥ 12 тона. Мотоциклетите и леките автомобили не заплащат винетки.

ТОЛ такси за преминаване по мостовете Storebaelt и Oresund заплащат всички пътни превозни средства.

Цените за преминаване по мост Storebaelt, с дължина 18 км., можете да видите тук

Цените за преминаване по моста Oresund, с дължина 7,85 км,  можете да намерите тук.  

Как можете да заплатите пътните такси в Дания

Пътните такси в Дания можете да платите като закупите Евровинетка от интернет страницата на Evrovignettes

Не се изисква да имате предварителна регистрация на страницата на Eurovignettes.eu, нито да носите хартиен документ, след като я платите. Винетките са електронни и се купуват преди използване на пътната мрежа в Дания.

За да закупите Евровинетка, ще трябва да въведете следните данни за превозното средство:

  • Регистрационен номер. 
  • Брой оси.
  • Емисионния клас. 
  • Периода, за който искате да я закупите. 

За мостовете Storebaelt и Oresund можете да заплатите в брой, с карта или автоматизирано с бордово устройство.

Възползвайте се от автоматизирано плащане за мостовете Storebaelt и Oresund с бордово устройство B’Moov. Освен двата моста с него можете да заплащате автоматизирано ТОЛ таксите в много Европейски държави след ползване на услугата.

Ако желаете да получите информация за бордовото устройство B’Moov, вижте услугата vToll International като се свържете с нас на 0700 1 49 49 или попълните формата по-долу.