Тежкотоварните превозни средства с тегло, равно или над 12 тона, заплащат пътни такси в Швеция по всички магистрали и скоростни пътища посредством Евровинетка. Последната е валидна, както за Швеция, така и за Дания, Люксембург и Нидерландия, по силата на споразумение между четирите държави. В Евровинетката не се включва съоръжението Oresund, свързващо градовете Копенхаген (Дания) и Малмьо (Швеция). Oresund се състои от мост и тунел, съответно има надводна и подводна връзка. За Oresund се заплащат ТОЛ такси за всички превозни средства.

За градовете Стокхолм и Гьотеборг се прилагат такси за задръствания за всички МПС, като средство за контрол на автомобилния трафик през градовете в зависимост от часовия интервал.

Тарифи за пътни такси в Швеция

Евровинетките, които можете  да закупите, са годишни, месечни, седмични и дневни. Тяхната цена, освен от периода, за който се закупуват, зависи и от:

  • Броя оси на превозното средство. Разделени са в две групи – [от 1 до 3] и [4 и повече] оси.
  • Екологичната категория (емисионен клас) – Euro 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 и по-малко замърсяващи.   

Тарифите за пътни такси, включени в пътната мрежа на Дания и заплащани посредством Евровинетки, можете да видите на официалната страница на Evrovignette

Евровинетки закупуват само тежкотоварните камиони с тегло ≥ 12 тона. Мотоциклетите и леките автомобили не заплащат винетки.

Стокхолм и Гьотеборг – такси за задръствания

Такса задръствания се начислява през делничните дни между 6:00 и 18:30 часа. Тарифата варира в зависимост от часа. Актуална информация може да бъде намерена на интернет страницата на Шведската правителствена транспортна агенция, отговорна за системата на пътни такси в Швеция – Transportstyrelsen.se. За Стокхолм тарифите ще намерите тук, а за Гьотеборг тук.

ТОЛ такси за мост Oresund

ТОЛ такси за преминаване по моста Oresund заплащат всички пътни превозни средства.

Цените за преминаване по моста Oresund, с дължина 7,85 км,  можете да намерите тук. 

Как можете да заплатите пътните такси в Швеция

Пътни такси в Швеция можете да платите като закупите Евровинетка от интернет страницата на Evrovignettes. 

Не се изисква да имате предварителна регистрация на страницата на Eurovignettes.eu, нито да носите хартиен документ, след като я платите. Винетките са електронни и се купуват преди използване на пътната мрежа в Дания.

За да закупите Евровинетка, ще трябва да въведете следните данни за превозното средство:

  • Регистрационен номер. 
  • Брой оси.
  • Емисионния клас. 
  • Периода, за който искате да я закупите. 

За моста Oresund можете да заплатите в брой, с карта или автоматизирано с бордово устройство.

Възползвайте се от автоматизирано плащане за моста Oresund с бордово устройство B’Moov. Освен за моста с него можете да заплащате автоматизирано ТОЛ таксите в много Европейски държави след ползване на услугата.

Ако желаете да получите информация за бордовото устройство B’Moov, вижте услугата ТОЛ Европа като се свържете с нас на 0700 1 49 49 или попълните формата по-долу.