Намаляването на разходи за транспорт са най-големия приоритет за повечето собственици на големи автопаркове. Намаляването на разходите при транспортните средства се постига чрез повишаване на тяхната ефективност. Как става това? Главно чрез подобряването на начина на шофиране, така че да се постигне намаляване на разхода на гориво на километър. Това на свой ред рефлектира върху намаляване на разходите по поддръжка и по-ниски застраховки поради по-голямата безопасност.

Следват 5 важни показателя, измерването и повлияването, на които ще Ви помогне да направите генерални организационни промени и да постигнете намаляване на някои разходи за транспорт и максимална възвращаемост на вложените средства чрез флийт мениджмънт.

Разход на километър

Повечето разходи за транспорт могат да се разделят в няколко позиции: разходи за горива, амортизация, лихви, застраховки, поддръжка, ремонт и данъци. Разходите за горива са от 24 % до 28 % от общите разходи за автомобила. По тази причина е важно да следите разхода на километър. Това определя и тенденцията да се използват GPS проследяващи устройства за контрол. Чрез тях получавате обективна информация за скоростта на автомобилите, работата на празен ход,  начина на шофиране на водачите и много други полезни данни с пряк ефект върху разхода на гориво.

Скорост, в частност превишаване на скоростта 

Камион, който се движи с 120 км./час има с 27 % по-висок разход на гориво от такъв, който се движи със 100 км./час. По тази причина ограничаването на скоростта до 100 км./час гарантирано намалява необходимото гориво за автопарка. Как обаче можете да контролирате скоростта, с която се карат превозните средства? Използвайте GPS проследяващи устройства за уведомяване в реално време при превишаване на скоростта. Използвайте отчетите и справките за скорост на GPS проследяващите системи за идентифицирате проблемни водачи, които системно шофират с превишена скорост и вземете мерки. Използвайте стимули да насърчавате добрите водачи или наказания за системните нарушители на скоростта.

Начин на шофиране 

Агресивният начин на каране може да увеличи разхода на гориво с 30 % при извънградско шофиране и с 5 % в градско. Промяната в начина на шофиране, т.е. постигане на плавен начин на каране е в посока на намаляване на разхода на гориво. Можете да използвате съвременните GPS устройства и асистенти за безопасно шофиране Mobil Eye в автомобила за да измервате резките спирания и завои с цел създаване профила на водача. Изпращайте шофьорите на курсове за подобряване на шофьорските умения и начина на шофиране за да подобрите начина им на шофиране и респективно разходите за автопарка.

Престой с включен двигател – работа на празен ход 

Работещият на място двигател може да консумира между 1 и 2 литра на час в зависимост от обема на двигателя и употребата на климатик. Запалването на двигателя отнема секунди и ще ви спести доста, ако преустановите практиката да се оставят превозните средства да работят на празен ход  т.е. с работещ на място двигател.

Какво можете да направите в тази посока? Идентифицирайте ситуациите, при които колите работят на празен ход и кой е отговорен за това. След това може да разберете кога се случва това. Дали причината е задръстване, натоварен маршрут или изчакване на място с включен двигател. GPS системите отчитат недвусмислено работата на празен ход, съчетано с визуализацията на географската карта и адреса лесно можете да откриете причината, а това да доведе до намаляването на Вашите разходи за транспорт.

Ефективност на маршрута 

Информацията за трафик в реално време и гъвкавостта при избор на маршрута на базата на трафичната информация може да намали времето на пътуване с около 15 %. Решението е очевидно. Използвайте навигационен софтуер в автомобилите и информация за трафика (например Waze) за да могат водачите да избират ненатоварени маршрути в реално време. Използвайте софтуера на GPS проследяващите системи за да анализирането времето на пътуване през различните периоди на деня и седмицата и формулирайте оптимални маршрути и разписания.

Няма определени правила за използването на GPS проследяващите системи за контрол, които да Ви гарантират намаляването на разходите за автопарка. Но има показатели и добри практики, като изброените, които могат да се използват за да сте сигурни, че разгръщате потенциала им.

Активна безопасност е услугата на VEM Technology, която може да намали Вашите разходи за транспорт. Свържете се с нас на телефон 0700 1 49 49 или през контактната форма на сайта ни.