В Белгия, за пътната мрежа Viapass, на ТОЛ такси подлежат две групи превозни средства. На тол такси подлежат две групи превозни средства. В първата влизат всички превозни средства с общо брутно тегло над 3,5 тона, а във втората се включват влекачи с полуремарке от категория N1 с код  на каросерията BC (N1/BC), независимо от теглото им. Платената пътна мрежа Viapass включва трите региона Flanders (Фландрия), Wallonia (Валония) и Brussels (Брюксел). Освен за Viapass в Белгия пътни такси се плащат и за тунела Liefkenshoek. 

Пътните превозни средства под 3,5 тона не заплащат пътни такси за мрежата на Viapass.

Платена пътна мрежа в Белгия

Платената пътна мрежа на Viapass в Белгия обхваща около 6500 км. Можете да я разгледате на официалната страница на Viapass, където има и подробна информация с карта на платените пътища за всеки регион –  Брюксел, Валония и Фландрия

Определяне размера на пътните такси в Белгия

За мрежата на Viapass, т.е за трите региона Фландрия, Валония и Брюксел, размерът на пътната таксата се определя на база изминати километри, брутно тегло, емисионен клас и съответния регион. Според теглото превозните средства се класифицират в 3 групи: [от 3,5 до 12 тона], [от 12 до 32 тона] и [над 32 тона]. Според емисионния клас (екологичната категория) групите на превозните средства са 7 – от Euro 0 до Euro 6.

За тунелa Liefkenshoek размерът на пътната такса се определя от часовия диапазон на преминаване, височината на превозното средство и начина на плащане. Цената е по-ниска при плащане с карта или с бордово устройство. За целите на определяне на размера на пътните такси, категориите на превозите средства са 3: Категория 1: височина до 3 метра, без ограничение на часовия диапазон; Категория 2: височина 3 и повече метри, часови диапазон [ 6:01 – 21:59 ]; Категория 3: височина 3 и повече метри, часови диапазон [22:00 – 6:00]. 

Тарифи за ТОЛ такси в Белгия 

Актуални цени на пътните такси в Белгия, включваща трите й региона Wallonia, Flanders и Brussels, можете да намерите на официалния сайт на Viapass, държавна агенция, която управлява и координира таксите от името на трите региона.

Трите региона Фландрия, Валония и Брюксел прилагат различни тарифи за таксуване, като  се издава отделна фактура или отчет за пътната такса за всяка една от тях. 

За тунела Liefkenshoek (в близост до Антверпен) се прилагат ТОЛ такси за всички превозни средства. Тарифите могат да се проверят на официалния сайт на оператора за  Liefkenshoek Tunnel

РАЗМЕР НА ДДС за пътните такси в Белгия

Върху пътните такси за регионите Брюксел и Фландрия не се начислява ДДС, докато за тол таксите във Валония се прилага ДДС в размер на 21%. 

За тунела Liefkenshoek не се начислява ДДС.

Начини за заплащане на ТОЛ такси в Белгия

Плащане на пътни такси във Фландрия, Брюксел и Валония

За пътната мрежа на Viapass плащането на пътни такси, което се дължи за превозни средства над 3,5 тона, се осъществява само с бордови устройства (On Board Units – OBUs). 

Ползва се в кабината на водача. Устройството трябва да е инсталирано и активирано преди пътуването. Необходимо е да е включено постоянно по време на движение по платената пътна мрежа. 

Бордовите устройства задължително се доставят от доставчици, акредитирани от Viapass. Информация за одобрените доставчици на бордови устройства можете да намерите на страницата на Viapass.  

Бордовото устройство регистрира колко километра сте изминали, на базата на което вашият доставчик ви издава фактура. 

Контролът за плащане на пътните такси в Белгия се осъществява чрез стационарни портални рамки с камери, автомобили с мобилни камери и подвижни проверяващи екипи.

Плащане на пътни такси за тунел Liefkenshoek

Плащането на пътните такси за тунела Liefkenshoek може да се осъществи по следните начини: в кеш, с банкова карта, с карта за гориво, с абонамент и с бордово устройство. 

Цените са по-ниски при плащане с карта, като най-изгодната тарифа за плащане на тунела Liefkenshoek е с абонамент или бордово устройство.

Научете повече за бордовото устройство на Axxes (B’Moov), с което можете да плащате пътните такси в мрежата на Viapass в Белгия и тунела Liefkeshoek и в още 10 държави. Свържете се с нас на 0700 149 49 или като попълните следната форма.