Тол такси в Португалия заплащат всички превозни средства. При преминаване по платената пътна мрежа в Португалия превозните средства заплащат тол такси в зависимост от броя оси и височината, измерена на предната ос. Заплащането на пътни такси е чрез бариери и електронно, като за част от магистралите събирането на пътни такси става само електронно. Последното изисква предварително оборудване с бордово устройство или предплатена карта за разплащане.

Класове на превозни средства и тол такси в Португалия

Пътните такси в Португалия са на база изминато разстояние и се определят от класа на превозните средства. Класът на пътното превозно средство зависи от броя оси и височината, измерена на предната ос. Класовете са:

КЛАС 1: Пътни превозни средства с 2 или повече оси и височина < 1,10 м., измерена на първата ос. 

тол такси в португалия

КЛАС 2: Пътни превозни средства с 2 оси и височина ≥ 1,10 м., измерена на първата ос. 

тол такси в португалия

КЛАС 3: Пътни превозни средства с 3 оси и височина ≥ 1,10 м., измерена на първата ос. 

тол такси в португалия

КЛАС 4: Пътни превозни средства с 4 и повече оси и височина ≥ 1,10 м., измерена на първата ос.

тол такси в португалия

Платена пътна мрежа в Португалия

Платената пътна мрежа в Португалия се управлява от множество оператори, информация, за които можете да получите от официалната страница на Associação Portuguesa das Sociedades Concessionárias de Autoestradas ou Pontes com Portagens

Пътна мрежа на Португалия можете да разгледате на интернет страницата на Infraestruturas de Portugal.

Размер на тол такси в Португалия

Размерът на пътните такси в Португалия можете да изчислите като зададете начална и крайна точка на картата, използвайки следния калкулатор за тол

Размер на ДДС върху пътните такси в Португалия

Върху пътните такси в Португалия се прилага 23% ДДС.

Начини за плащане на ТОЛ таксите в Португалия

Заплащането на пътните такси в Португалия може да стане по няколко начина. 

  • Ръчно – в брой или с кредитна карта на съответните будки на вход/изход на платените участъци. За част от магистралите заплащането може да се извърши само електронно, поради което плащане в брой или с карта не е приложимо. За тези участъци ще е необходимо да използвате някой от електронните варианти за плащане на пътни такси.
  • Електронно (TollCard) – с предплатена карта за пътни такси, която можете да закупите от бензиностанции, от tollcard.pt или от ctt.pt. Картите са на стойност €5, €10, €20 или €40 и имат еднократна такса за активиране от €0,74. Асоциират се с регистрационния номер на превозното средство и могат да се използват до една година. Картата може да се използва само за магистрали с електронно плащане и има допълнителна административна такса от €0,36 за всяко пътуване.
  • Електронно (EasyToll) – при този начин на плащане превозното средство се регистрира в португалската система заедно с кредитна карта. Съответно, пътните такси се удържат от кредитната карта при преминаване по платената мрежа. Пътното превозно средство може да се регистрира онлайн или в обектите на EasyToll. Този начин на плащане е ограничен за пътувания в Португалия до 30 дни. Картата се активира срещу €0,74. За всяко пътуване се начислява допълнителна административна такса от €0,32.
  • Електронно (Virtual Prepaid 3 Days) – това е предплатена карта на стойност €20,74, която важи за 3 дни без ограничение на пътуванията.  Може да се използва само за платени пътни участъци с електронна система за разплащане.
  • Електронно (Multy Journey Virtual Card) – Този начин на плащане е с предварително закупуване на предефинирани маршрутни карти за пътувания от или до летища Porto и Faro. Освен цената на съответната маршрутна карта се заплаща и еднократна цена за регистрация от € 0,74. Използва се само за платени пътни участъци с електронна система за разплащане.
  • Електронно с  бордово устройство за автоматизирано плащане на тол такси. 

Всички възможни начини за плащане можете да разгледате на интернет страницата на  PortugalTolls.

Лесен начин за плащане на тол такси за камиони с бордово устройство B’Moov

Най-лесният и удобен начин за заплащане на тол такси в Португалия е с бордово устройство.

Можете да се възползвате от услугата за плащане на ТОЛ такси в Европа, включително Португалия, ТОЛ Европа с бордово устройство B’Moov. С него можете да плащате пътните такси до две седмици след ползване на услугата без кредитен лимит. 

Научете повече за услугата ТОЛ Европа или поискайте ценова оферта като се свържете с нас на 0700 1 49 49 или попълните формата по-долу.