Добрата организация и управление на автопарк може да означава увеличаване на живота на превозното средство или намаляване на разходите за него. Да управляваш автопарк означава да си на много места едновременно, да организираш графика за деня, да се увериш, че автомобилите са в изправност, да се вместиш в бюджета, контролирайки разходите за гориво и поддръжка, както и много други неща. Истината е, че без правилната информация за автопарка е почти невъзможно да го управлявате успешно.

В тази статия, ще разгледаме четри важни показателя, които ще ви помогнат значително с поддържането на добри практики за управление на автопарка.

1. Налични автомобили

Наличността на автомобилите включва всички коли, които са на разположение за работа. Екипът, който отговаря за фирменото управление на автопарка, трябва да знае кои автомобили не са на разположение, но колкото повече се увеличава броят на превозните средства, толкова по-голяма става вероятността да се стигне до грешки. Информацията трябва да е лесно достъпна. Процентът на активните автомобили, разделени по категории (коли, камиони, ремаркета и други), трябва да е видим.

Наличните за работа автомобили можете бързо и лесно да проверите със стартовата ни услуга.

2. Автомобили в употреба

Този показател показва с точност колко автомобила се използват в момента, какъв клас са и процентът на използваните превозни средства в рамките на 24 часа. Едно от основните правила за успех е да оптимизирате автопарка си до 90 процента използваемост. Това значи, че ако имате 100 автомобила, 90 от тях трябва да са в употреба. Като допълнение, за да се адаптира лесно един автопарк към растеж, трябва да се стремим към 95% използваемост, а останалите 5% осигуряват възможност за бързо приспособяване в случай на разрастване. Колко автомобила са използвани в рамките на последните 24 часа можете да проверите с GPS проследяващи устройства. Те ще покажат недвусмислено кои автомобили са ползвани и кои не са в последните 24 часа или произволно избран период от време.

Ако изпитвате затруднения във фирменото управление на автопарка на компанията и твърде много автомобили остават неизползваеми, можете да отдавате автомобили под наем с услугата Car Sharing.

3. Навременна поддръжка, профилактика и сервизно обслужване

Превантивната профилактика и сервизно обслужване са едни от най-важните неща в управлението на автопарк и най-много допринася за достигане на съответствие със стандартите за поддържане на добри показатели като цяло. Ако все още нямате изработен план за превантивна профилактика и сервизно обслужване, сега е времето екипът ви да се заеме с тази задача.

Ако използвате стартовата услуга на VEM Technology, няма да пропускате сервизно обслужване на автомобилите.

4. Ремонтни разходи

Качествен софтуер за контрол и управление трябва да показва:

 • Честота на ремонтите;
 • Локация на проблема;
 • Повторни ремонти;
 • Причина за проблема;
 • Преждевременни дефекти по автомобила;
 • Сериозни повреди.

Въпреки предварително взетите мерки, нищо не е вечно. От време на време ще ви се налага да се справяте с проблемни автомобили, но това е просто естествена част от управлението на един активен автопарк. Без подходящ план за управление, разходите по ремонти могат бързо да излязат извън контрол. И отново, контролирането на тази информация би могло да ви даде по-задълбочен поглед върху процеса, което да ви спести средства по-нататък.

По-точно разпределение на разходите за ремонти

Тъй като има повече от 15 000 части за всяко едно превозно средство, процесът на разграничаване на повредите може да бъде доста сложен. От изключителна важност е да си създадете списък с 25-те най-често сменяни или ремонтирани части от автомобила, което ще ви спести продължително лутане из списъка с 15 000+ елемента. Тук идва времето за софтуер, който да контролира автопарка вместо вас.

Разграничете разходите за управление на автопарк по:

 • Използвани части за всеки ремонт;
 • Клас на автомобила;
 • Тип;
 • Месечен разход;
 • Тримесечен разход;
 • Годишен разход.

Да държите автомобилите си на пътя и в добро състояние, като едновременно с това поддържате разходите по частите и по ремонта ниски, може да бъде доста трудно, особено ако нямате система за управление на автопарк. Важният принцип тук е да се стремите към балансирани разходи, както за частите, така и за труда, който заплащате. Ако за всеки 1 лев, отиващ за дадена част от автомобила, давате по 1 лев за самия труд, значи се справяте много добре с организацията. Звучи по-лесно на теория, отколкото на практика. Ако си имате работа с нов автопарк, с автомобили на по-малко от 2 години, постигането на баланс е много по-лесно, защото частите нямат нужда от толкова честа смяна. Ако имате по-стари превозни средства обаче, съотношението би било 2:1 или 3:1, защото разходите ви за труда ще бъдат по-големи.

Изводът от горепосоченото е, че вие най-добре знаете как вашият автопарк работи. За да извлечете максималната информация, която ви е необходима, се изисква едновременно GPS система за управление на автопарк и мощна система на организация, стремяща се да намали колкото се може повече хаоса и да ви помогне да се фокусирате върху най-важното – вашите бизнес цели.