До скоро мислехме, че да накараш колата си да се движи, след минаването на 200 000 километра е почти невъзможно. Направените подобрения в технологията на задвижването, смазочните материали и предотвратяването на ръждата обаче, доведоха до значително увеличаване на надеждността. С правилната поддръжка можем да увеличим живота на почти всеки един автомобил.

Това определено е добра новина, най-вече за тези, които искат да задържат колата си за по-дълго. Средният живот на почти всички автомобили на пътя е около 11 години, като имаме предвид, че през 1995 година беше осем. Въпреки това, повечето шофьори не виждат дългосрочните финансови ползи от това да държиш колата си толкова дълго.  Проучванията обаче показват, че достигането до 200 000 километра, отнемащо на един средностатистически човек около петнадесет години, може да спести около 60 000 лева, та дори и повече.

 

1. Инвестирайте в правилното превозно средство

Един от начините да достигнете до 200 000 километра е като си вземете надежден автомобил първоначално.За да изберете кола, която бихте искали да задържите за по-дълго време, не правете компромиси с това, което искате вашият автомобил да притежава, но и не взимайте нещо, от което нямате нужда. Уверете се, че ще ви доставя удоволствие и ще пасва на нуждите и начина ви на живот, като се има предвид, че ще е с вас за сравнително голям период от време.

Докато пазарувате, не забравяйте да следите за най-новите функции за безопасност. Електронна система за сигурност, система за избягване на сблъсъци, задна камера.

От друга страна, ако решите да си закупите употребяван автомобил, бъдете нащрек за дефекти като ръжда, вдлъбнатини или несъответстващи части от каросерията. Вижте дали всички интериорни компоненти са в добро състояние. Странна миризма, обезцветяване, петна по интериора или наноси по багажника са лош знак. Всичко под капака трябва да е без ръжда или смазка и проверете течностите като внимавате за влажни части около двигателя или под автомобила, което може да е признак за течове.

Когато най-накрая намерите това, което търсите, посетете сервиз, който да направи диагностика на автомобила, за да сте сигурни, че няма да има изненади впоследствие.

2. Не пропускайте техническите прегледи

Поддръжката е ключова част от живота на колата. Добре е да не пропускате прегледите в оригиналния сервиз на автомобила си. Дори един пропуск в смяната на маслото, може да доведе до преждевременно износване на двигателя и повреди, които да съкратят живота на колата ви.

Ако досега сте пренебрегвали графика за обслужване на превозното средство, все още не е късно да се поправите. Посетете механик, който да провери за проблеми, независимо от сериозността им и започнете да посещавате редовно сервизния си център. Дори и да не стигнете 200 000 километра, със сигурност подходящите грижи за автомобила ще удължат живота му значително.  Вече е съвсем нормално да изминете 10 000 километра между две сменяния на маслото, а някои свещи дори издържат до 100 000 км.

Препоръчително е да прилагате и по-сериозни грижи, в случай че шофирате често в градски условия, живеете на място с много горещ или студен климат, ако сте близо до планината или морето, теглите ремарке или карате по запрашени участъци. Може да ви се наложи да сменяте маслото двойно по-често от нормалното.

Повечето нови модели са направени така, че да изчисляват момента, в който имате нужда от обслужване на автомобила. Те изчисляват изминатите километри от последната проверка и запаметяват информацията за всяко спиране и тръгване, температурата на двигателя по време на пътуванията и как работи при по-висока скорост. Системата също отчита за колко време се отработва маслото и уведомява, когато това се случи.

Все пак, не прекалявайте с грижите, тъй като това може да бъде чиста загуба на пари. Също така не е нужно да посещавате само посочените от производителя сервизи, а може да потърсите нещо по-изгодно за вас.

 

3. Не правете компромиси в качеството, за сметка на цената

Да се опитвате да спестите пари, купувайки евтини части, може да ви излезе по-скъпо в дългосрочен план. Неправилните масла и течности, например, могат да причинят повреди, които да доведат до скъпи ремонти или нарушаване на гаранцията, което пък да доведе до скъсяване на живота на автомобила. За да сте спокойни следвайте препоръките на производителя. Някои двигатели работят по-добре с гориво с по-голямо октаново число.

Обаче, ако то не е задължително, можете да използвате и стандартно. Няма никакъв смисъл да използвате премиум гориво, ако колата ви е направена да работи перфектно и с обикновено. Автомобилът ви няма се представя по-добре на пътя, няма да спестите от разхода и няма да удължите живота на двигателя, така че можете да спестите от този харч, който няма да ви помогне да изминете 200 000 километра.

 

4. Решете какво точно искате за да постигнете 200 000 километра

Дори и спазването на всички съвети в поддръжката, не е гаранция, че няма да се появят проблеми. Създайте си навик да гледате под капака. Странни миризми или звуци могат да означават проблем. Протривания, пукнатини и издутини в ремъците и маркучите са притеснителни, както и течове, проблеми с охладителната система или със спирачните и хидравлични течности. Ще си спестите средства ако хванете проблема още в началото. Объщайте внимание на странни звуци, идващи от двигателя, окачването и спирачките. Ако имате някакви съмнения, посетете механик.

Важно е да се заемате с проблемите, докато са малки. Инвестирайте в наръчник за поддръжка на автомобила, който можете да намерите в магазините на производителя и в повечето места за авточасти. За по-голяма точност можете да използвате сервизно ръководство, в което можете да видите илюстрирани детайли и да си помогнете с поправянето на дребни повреди.

 

5. Поддържайте автомобила си чист.

Чистенето вътрешно и външно не само ще запази новия вид на колата, но и ще я направи по-приятно място за пътуване. Миенето ще помогне да запазите боята и да предотвратите ръжда, а чистенето на мръсотията от постелките и седалките ще намали преждевременни износвания, накъсвания и дупки. Освен това, при почистването може да забележите проблеми, които не бихте забелязали иначе.

 

6. Трябва да знаете, кога е времето за раздяла.  

Без значение колко грижи полагате, ще дойде време, в което ще трябва да се разделите с автомобила, понякога и преди 200 000 километра, ако ви излиза твърде скъпо или вече не е надежден. Въпреки това, раздялата може да бъде трудна, но ето няколко знака, че може би е време за нещо ново:

 

  • Има нужда от сериозен ремонт, който би струвал повече от стойността на автомобила;
  • Ръждата е до такава степен, че разрушава структурната цялост;
  • Даже и честите посещения в сервиза са недостатъчни за надеждността;
  • Колата ви е претърпяла наводнение или сериозен инцидент.