Успешното предпазване на велосипед от кражба в България е истинско предизвикателство, което изисква не само системна грижа от страна на собственика на този тип двуколесно превозно средство, но и инвестиция на време и пари в специални средства за защита. 

Проблемът с кражбите на велосипеди не е актуален само в България, но и по света. В държави като Холандия например годишно се крадат около 400 000 колела. В Щатите тази бройка е около 190 000, но това е само официалната статистика, на база обявени кражби в полицията. Смята се, че за района на Канада и САЩ броят откраднати велосипеди достига годишно около 2 млн.

На този фон, в България статистиката изглежда далеч по-скромна – около 1 600 бр. годишно, като само приблизително 30% биват намерени. За сметка на това, според хора в бранша, в България се карат далеч по-скъпи колела, такива на средна стойност ок. 700-1 000 лева.

В последно време, благодарение на монтирано видеонаблюдение в редица кооперации, станахме свидетели на редица нагли кражби на велосипеди.  Да си припомним някои от тези случаи: 

  1. Жена задига 4 велосипеда от 1 гараж;
  2. Кражба на велосипеди от жилищен блок в София; 
  3. Дръзка кражба на велосипед във Варна

Ето защо е много важно да се опитаме с всички възможни средства да защитим колелата си, в които сме инвестирали не малко, от кражба. 

4 начина за предпазване на велосипед от кражба

В поредица от две статии ще предоставим на вашето внимание серия от полезни съвети за предпазване на велосипед от кражба и какво да направите, ако това вече се е случило. Но първо ще започнем с превенцията.

Ако искате да си спестите главоболието, свързано с издирване на вече откраднатия ви велосипед, е добре да направите постъпки това да не се случи. 

Винаги заключвайте колелото си.

Независимо къде паркирате и за колко време, винаги, ама винаги заключвайте колелото си. Това е най-простият и най-ефикасен начин за предпазване на велосипед от кражба. Когато избирате ключалка за вашия велосипед, вземете под внимание къде обикновено паркирате. Така например, ако паркирате на по-близки разстояния от вашия дом, можете спокойно да инвестирате в по-сигурна ключалка. Този тип ключалки са по-тежки, но пък защитават по-добре велосипеда ви. Колкото по-малка е ключалката, толкова по-ниско е нивото на защита, което предоставя. Такива ключалки обаче са по-подходящи, ако паркирате на далечни разстояния и носенето на тежък аксесоар би ви затормозило.

Освен това е важно не само дали заключвате колелото си, но и как го заключвате. Важно е това да се случва по метода „от стомана към стомана“, което означава ключалката да бъде омотана около рамката на велосипеда и здрав метал, към който се прикрепя.

В допълнение, ключалката трябва да е поставена възможно най-плътно до велосипеда и да бъде добре опъната, за да остави по-малко поле за действие на крадците. 

Паркирайте на оживени места.

Винаги когато имате възможност, избирайте публични, добре осветени места, за да паркирате велосипеда си. Би било добре това да са места, над които вие или други хора имат наблюдение над колелото. Добър вариант са местата с висок трафик на хора. Наличието на видеонаблюдение в близост е допълнителен бонус.

Важен е и обектът, към който заключвате колелото. Добре е той да бъде стабилен и здраво закрепен, така че да не може да бъде лесно отстранен от крадеца.

Регистрирайте колелото си.

В България можете да регистрирате велосипеда си във Велосипедния регистър

Необходимо е да въведете серийния номер на рамката на велосипеда, както и допълнителна информация като производител, модел, цвят и др. детайли, които ще опишат по-точно вашия велосипед. Освен това е добре да прикачите и снимки за по-лесна идентификация, ако се наложи.

Имайте предвид, че подобна регистрация е едно от малкото неща, които биха ви помогнали да си върнете колелото при кражба.

Инвестирайте в GPS тракер за проследяване

Ако сте любител на технологиите и цените спокойствието си, би било наистина добре да инвестирате в GPS услуга за локализация в реално време. Това е един от сигурните начини да защитите колелото си от кражба, както и да го намерите в случай на такава. Обикновено, GPS тракерите за велосипеди са с малък размер и са съобразени със спецификите на този тип транспортни средства. Те ви дават точна информация за това къде е колелото ви с точност до няколко метра, по всяко време на денонощието. Добрите GPS услуги дават възможност също за активиране на функция „Geo-fence” или „Защитен радиус“ през мобилно приложение. Веднъж активна, тази функция позволява на собственика да получава алармено съобщение, в случай че колелото бъде откраднато.

Съвсем скоро, Viasat Technology ще пусне на пазара сигурна GPS услуга за защита на велосипеди от кражба.

Не ставайте част от черната статистиката за откраднати велосипеди!

Разберете повече за новата услуга Sherlock на Viasat Technology на 0700 1 49 49 или чрез контактната форма в сайта.