Да бъдеш свидетел или да си участвал в поне две катастрофи с мотори, и да си оцелял е истински кошмар, но и късмет за всеки, който се движи на две колела. В такава ситуация, шансовете за оцеляване на водача зависят до голяма степен от навременното подаване на сигнал към спасителните институции, както и от времето за достигане на спасителния екип до мястото на инцидента. Статистиката показва няколко тъжни факта, които ни карат да се замислим за толерантността на пътя и спазването на ограниченията.

 

До каква степен мотористите са изложени на риск от инциденти на пътя? 

Едно интересно изследване по темата, направено от Фондация „Гореща линия“ в Сарагоса, Испания, се фокусира върху пътните инциденти с най-уязвимите участници в движението, а именно пешеходци, колоездачи и мотористи. Докладът от изследването е базиран на 500 000 пътни инциденти в периода 2007-2016 г., както и на 542 анализа на динамиката на удара, направени от криминалисти.  На базата на направените въпроизвеждания на динамиката на ударите, специалистите са изготвили специфични доклади за причините и последиците от всеки инцидент.

Ето част от резултатите в проучването:

  • Около 10 000 загинали и близо 500 000 ранени мотористи, колоездачи и пешеходци в различни пътни инциденти за периода 2007-2016;
  • Почти половината от загиналите от тях са мотористи;
  • 50% от смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия в Испания се пада на групата – мотористи, колоездачи и пешеходци.

Друго проучване, проведено пак в Испания, от Фондация Mutua Madrileña, също анализира катастрофи с мотори, като посочва следната статистика за жертвите:

  • 8% от водачите на мотоциклети участват в поне един пътен инцидент с друго МПС годишно;
  • 7% от изследваните катастрофи с мотори приключват с ранени или загинали.

 

Каква е статистиката за катастрофи с мотори в България? 

По данни на МВР, инцидентите с мотористи зачестяват. ю

  • До средата на мото сезон 2018, загиват 16 мотористи в различни пътни инциденти, а 117 са били ранени.
  • За сравнение, загиналите мотористи за 2017 г. са 5, а ранените 101.
  • През 2016 г. има 6 загинали и 123 ранени мотористи в общо 129 инцидента.

Времето за реакция от страна на медицинските екипи при тези катастрофи с мотори, автомобили и с участието на колоездачи и пешеходци, е решаваща за спасяването на човешки животи. С Viasat Moto сигналът към медицинските екипи се изпраща автоматично, в случай на инцидент, което значително намалява риска за водача при пътнотранспортно произшествие.

Източник: viasatmoto.com