Съществуват множество практики на високо ефективния флийт мениджър. Правилно прилагани, те наистина могат да окажат осезаемо влияние върху крайния финансов резултат, цялостната безопасност, ефективността на водачите и транспортните средства.

VEM Technology използва знанията и успешните практики, натрупани от свои клиенти и ги съчета в най-простите и ефективни принципи, които гарантирано ще подобрят работата на автопарка, правейки ви по-ефективен флийт мениджър.

 

1. Действие, а не реакция, когато става въпрос за безопасността на автопарка

Многобройни са факторите за разсейване и опасност, които дебнат вашите водачи. Именно, поради това е добре ефективният флийт мениджър да е подготвен за всякакви потенциални проблеми. Може да платите прескъпо, ако изчаквате да се случи инцидент или проблем, за да вземете мерки. Хендс-фрий устройствата (за шофиране със свободни ръце), GPS проследяващите системи с модули за наблюдение на поведението на водачите, или камерите в кабината може да ви звучат скъпо струващи и общо взето ненужни разходи, но алтернативите ще ви струват в пъти повече.

Бъдете проактивни относно поведението и действията на вашите служители, когато не сте около тях.

 

2. Направете поддръжката лесна и достъпна

Повечето хора са мързеливи по рождение и сложните графици, често ги объркват. Ако искате вашите шофьори да не изостават с рутинната работа и поддръжката на превозните средства се налага да правите инспекции, графици и отчети бързо, точно с възможно най-малко усилие. Всички познаваме онези дъски с ръчно написаните цветни бележки по тях, които трябва да поддържат графика на автопарка изряден. Базираните на облак софтуерни инструменти за управление на автопарк, с възможност за достъп от мобилни устройства и автоматизирани функции като напомняния, са ключът към успешното и ефективно ръководство на всеки флийт мениджър. Удобни за тези цели са GPS проследяващи системи с модул за поддръжка на автомобила и известяване при достигане на определен пробег или дати за сервизни и профилактични дейности.

Опростете поддръжката като я направите мобилна, автоматизирана и достъпна за всеки от екипа си.

 

3. Дефинирайте ясни правила за закупуване и амортизация на превозните средства

Постоянството е ключът! Без ясни правила, персоналът от различни отдели може да закупува превозни средства според индивидуалните си нужди и виждания, след което да ги задържи до колкото прецени, което не е препоръчително. Без покупки на едро на превозните средства и яснота относно времето/километрите за амортизация и продажба, компанията ви може да загуби много капитал.

Отделете време да специфицирате изискванията за превозните средства и правете планове за покупка, преди да ги преведете в действие. Също така трябва да се целите и в оптимизация на изискванията за подмяна на превозните средства.

 

4. Сложете ясни цели и очаквания за представянето на шофьорите

Някои собственици/управители на автопаркове мотивират шофьорите си за добре свършената работа, когато водачът постигне икономия на горивото, показва добър стил на шофиране или прави редовни инспекции на превозното средство. Мотивацията при старание на персонала може да ви донесе повече отколкото ще вложите. Въпреки, че такъв тип работа (постигане на определени цели) не подхожда на всеки е добре да поддържате работата на служителите тясно свързана с индивидуалното им представяне. Добрите шофьорски навици, икономиите на гориво и поддържаните автомобили трябва да се преследват като цел от всички служители, които имат отношение към автопарка.  С наблюдение на поведението на шофьорите е лесно да се стимулират безопасните им умения при управление на превозното средство, например:

Създайте изпълними цели за своите шофьори, за да ги насърчите към отговорност при изпълнение на служебните задължения.

 

5. Измервайте всички важни показатели

Метриките са от особено значение. Те могат да ви помогнат на ефективния флийт мениджър да наблюдава прогреса на общата работа, но също така могат и да се превърнат в купчина от цифри, ако не измервате нищо полезно. Ако искате да сте наясно с автопарка трябва да сте сигурни, че мерите точно и то правилните неща. Все пак, как може да подобрите даден процес, ако нямате отправна точка? Няколко метрики могат да ви дадат тази стартова позиция, както и солидна представа за общото състояние на автопарка и неговата продуктивност, а именно – цена на километър, тенденцията на общите разходи и сумата на оперативните разходи. С други думи, мониторинг и измерване на специфични данни, които засягат вашият автопарк директно.

 

6. Дигитализирайте всички документи, които можете

Отървете се от досадната хартия. В ерата на евтиното онлайн пространство, нямате извинение да държите всички документи на хартия. Фактури, графици, снимки, досиета на служители, ръководства на продукти и т.н., могат да бъдат съхранявани в облачно пространство (като Google Drive или Dropbox) и да са достъпни от всяко устройство с интернет.

Време е да се присъедините към модерната ера на мениджмънта. Преместете документите на автопарка на външен сървър и ще може да намирате нужната ви информация на мига, в който ви потрябва, независимо къде се намирате.

 

7. Интересувайте се от новостите и предимствата в индустрията

Бизнесът се променя непрестанно. За ефективния флийт мениджър е важно е да бъдат следени новостите и иновациите в него.  Присъедините се към подходяща асоциация, следете публикациите и блоговете по темата и дръжте себе си в течение на новите тенденции в автомобилната индустрия.

Всичко, което ви е нужно за да бъдете експерт в управлението на автопарка е във вашите ръце.

 

8. Ефективният флийт мениджър експериментира!

Не се страхувайте да пробвате нови технологии и добри практики.  Алтернативните горива, на които преди 15 години се гледаше като нещо непостижимо, в момента са на път да се превърнат в реалност и то многократно по-ефективна. Същото важи и за автомобилните технологии, където с точни цифри може да вземете информирани решения относно възвращаемостта на инвестициите, ефективността и подобрението на автопарка.

 

 

Ако имате свои практики, които са се доказали като успешни може да ги споделите в коментарите под формата за изтегляне на каталога с услуги.