По данни на МВР, инциденти с мотористи с фатален край в България са 41 за 2018г. Ранените са минимум три пъти повече. За сравнение, загиналите мотористи за 2017 г. са 5, а ранените 101. През 2016 г. има 6 загинали и 123 ранени мотористи в общо 129 инцидента. Вероятността от пътнотраспортен инцидент с мотор е истински кошмар за всеки, който се движи на две колела.

Когато обаче това се случи, някои водачи на мотори разчитат на помощ от други мотористи в социалните мрежи. За целта, те пускат сигнал например във Facebook групата Sofia Riders и всеки, който може да се отзове, го прави както намери за добре – уведомяване на близките на пострадалия, оказване на Първа помощ и т.н. В такава ситуация, шансовете за оцеляване на водача зависят до голяма степен от навременното подаване на сигнал към спасителните институции, както и от времето за достигане на спасителния екип до мястото на инцидента.

Viasat Technology се впуска в борбата за намаляването на тези инциденти с мотористи през 2020 година

С новата услуга Viasat Moto, Viasat Technology също ще помага на изпадналите в нужда мотористи. Услугата ще бъде пусната на Българския пазар за Мото сезон 2020 и ще позволява автоматично изпращане на сигнал към спасителен номер при падане на моторист. Това може значително да
намали времето за реакция на спасителните институции, както и ще повиши шансовете на водача за оцеляване при пътен инцидент. В случай на падане, монтираното в мотоциклета GPS устройство, автоматично ще изпраща сигнал до спасителен номер за осигуряване на максимално бърза реакция. За това ще помага и наличната точна информация за мястото на инцидента. Наред с това, услугата Viasat Moto ще позволява активиране на защитен периметър около мотора, който ще сигнализира на собственика в случай на кражба.

За да научите повече, свържете се с нас на

0700 1 49 49 или sales@viasattech.com