Какво се случва, ако колата ми бъде открадната и откарана в друга държава?

Това е често срещан въпрос сред клиентите на Viasat, когато колата или моторът им е откраднат. В тази статия ще споделим реален случай, при който Viasat координира откриването на откраднат автомобил.

На 10 Май 2021 г., в Берлин е откраднат автомобил на клиент на Viasat Telematics (Испания). Колата е открита няколко часа по-късно в Полша, благодарение на Viasat Monitoring , компания от групата на Viasat в Полша.

При автомобилните кражби има няколко сценария. Възможно е изкарване на автомобила извън държавата, от която е откраднат. Друг сценарий е използване на автомобила за извършване на престъпления като транспорт на наркотици, обири или друго закононарушение. Често срещан случай е и разглобяването на автомобила или мотора на части и продажбата им поотделно за резервни части.

Ако крадецът изкара автомобила извън държавата, от която е откраднат, намирането на колата може да бъде сложно. В този случай е необходимо да се задейства международен протокол за откриване на откраднати моторни превозни средства. Координацията и комуникацията между съответните държави е от ключово значение.

Друг важен фактор за откриването на откраднати коли е да се знае тяхното местоположение и движение в реално време. Най-същественото в случай на кражба е да се действа бързо, от обучени за целта специалисти, които да  могат да проследят, локализират и намерят превозното средство, независимо къде се намира.

Как Viasat открива откраднато превозно средство в чужда държава?

Viasat Group предлага система за охрана и откриване на автомобил, която осигурява реално-временна информация за колата и позволява моторното превозно средство да бъде проследено и открито в случай на кражба. Освен това, Viasat има присъствие в голяма част от Европа, което прави възможно международното откриване на откраднати автомобили.

Откриване на откраднат автомобил стъпка по стъпка

На 10-ти Май 2021, в Берлин, Германия е открадната колата на клиент на Viasat Telematics от Испания.

17:33 часа:  Клиентът на Viasat информира денонощния 24/7 център за обслужване на клиенти, че неговото Mitsubishi е откраднато в Берлин.

Viasat Telematics, Испания информира клиента, какво трябва да предприеме. Първото, което клиентът трябва да направи е да отиде до най-близкия полицейски участък и да обяви кражбата на автомобила.

17:55 часа:Протоколът за откриване на автомобил е задействан и екипът на Viasat в Испания започва проследяването на автомобила, за да установи къде се намира.

Автомобилът е запалил двигателя и тръгнал в 12:22 на същия ден. Маршрутът му показва, че пътува от Берлин към Варшава, вече е пресякъл германската граница и се намира близо до Познан в Полша.

18:00часа: Viasat Telematics, Испания информира Viasat Monitoring, Полша за сигнала за кражба. От този момент нататък полският екип на Viasat поема проследяването на автомобила и комуникацията с полската полиция.

20:19 часа: Автомобилът е спрял в покрайнините на Варшава. Viasat Monitoring, Полша предоставя на полицията информация за точното местоположение на колата, което позволя на полицейските служители да открият откраднатото моторно превозно средство.

22:10 часа: Viasat Monitoring, Полша информира Viasat Telematics, Испания, че превозното средство е открито в отлично състояние и иззето от полицията за проверка.

На 11 Май 2021, Viasat Telematics, Испания информира клиента, че превозното е открито и иззето от полската полиция.

На 12 Май 2021, клиентът вече може да вземе обратно своето превозно средство. Viasat предоставя на клиента информация за контакт с местните полицейски власти в Полша и предлага съдействие на местния език, ако е необходимо.

Международно откриване на откраднати автомобили

Откриването на откраднат автомобил в чужда държава е сложен процес. За да се върне превозното средство обратно на собственика в най-кратките срокове, от съществено значение е да има международен екип действащ по координиран начин и информацията, осигурена от технологията на Viasat.