Дистанционно сваляне на данни от тахограф е възможно и законно. Съгласно Европейски регламент ЕО 561/2006 превозвачите имат задължение да свалят данните от тахографите на камионите. Срокът за свалянето им е до 90 дни за информацията от паметта на тахографа и до 28 дни за водача. Тези данни, наричани още DDD файлове, съдържат информация, чрез която се осъществява контрол върху водача и превозното средство.

С добра организация е възможно DDD файловете да се изтеглят ръчно от всеки камион, но сигурно сами сте се убедили, че ако това се случва отдалечено, без да се налага да се ходи на място при камиона, ще е много по-удобно. Паралелно с това се печели време и има по-голям контрол върху свършената работа. Като добавим и автоматизиране на този процес, така че на всеки 7 дни данните да са при вас, ще сте спокойни, че не сте в нарушение, в случай че контролните органи решат да ви направят проверка. А могат ли DDD файловете да се свалят дистанционно?

Как можете да свалите дистанционно данните от тахографите на камионите?

Данните от тахографа можете да сваляте с GPS системата на Viasat – Fleet Solution, която има разработен специализиран софтуерен модул „Тахограф“. Той позволява всички DDD файлове от паметта на тахографа и за водача да се разтоварват отдалечено и автоматично на всеки 7 дни.

 

В софтуерния модул Тахограф  се съхраняват всички автоматично и дистанционно свалени DDD файлове. Те са разделени по дати, превозни средства, водачи.  За по-голяма сигурност и удобство данните се пазят на сървър до две години. Можете да ги изтеглите локално, когато ви е удобно в рамките на този период.

 

Какви са предимствата на дистанционното сваляне на данните от тахограф

 

  1. Печелите време, тъй като не се налага да обикаляте камионите, за да сваляте данните ръчно.
  2. Автоматизирате една рутинна работа, което облекчава ежедневието ви.
  3. Спазвате Европейския регламент ЕО 561/2006, като по този начин си гарантирате, че няма да бъдете санкционирани и глобявани.
  4. Знаете във всеки момент от кои камиони са свалени данните и от кои не. Респективно имате по-голям контрол и сигурност, че DDD файловете са изтеглени в срок.
  5. Имате онлайн информация за валидността на картите на водачите и фирмената карта.
  6. Намалявате разходите, тъй като не се налага камионите да се прибират до България или гаража, за да изтегляте данните ръчно.

Какво ви е необходимо, за да можете да се възползвате от възможността за дистанционно изтегляне на данните от тахографа? Viasat Technology предлага услугата Tacho Manager. 

Свържете се с нас за повече информация или демонстрация.