Viasat Group цели да стане международен хъб за дизайн и производство на електроника, управляван от Италия 

VEM Solutions S.p.A., компания на Viasat Group, осъществи корпоративно сливане с производителя на електронни компоненти Cogema, базиран в Merone (Co) с цел да надгради и преструктурира своята стратегия в проектирането, индустриализацията и производството на висококачествени и масови електронни продукти със специфичен фокус върху телематичните сателитни и IoT (Интернет на нещата) системи. В резултат на сливането всички производствени предприятия на Cogema преминават под управлението на VEM Solutions.

Успешното сливане разширява експертния опит и индустриалните хоризонти на Viasat Group, която вече може да се похвали не само със заводи в Италия, но също така в България и Китай. Съответно, това са Минипулс ООД в България и Blu Tech Co Ltd в Китай, които са 100 % собственост на VEM Solutions. В допълнение към това, VEM Solutions има производствено партньорство в Тунис, както и център за логистика, проучване и разработка на нови електронни компоненти за нови пазари. По-специално на българския пазар, целта е да се насърчава синергията между Viasat Technology,  центърът за проектиране и разработка на телематични и IoT решения на Viasat Group, и Минипулс, чрез консолидиране на всички дейности в управляващия офис в Пловдив, Южна България.

VEM Solutions е италианска компания с над 45 годишен опит, която е специализирана в извършване на проучване и разработка, дизайн и производство на електронни системи и продукти. Капацитетът за проектиране и разработка на хардуер, фърмуер и софтуер за иновативни  технологични решения, простиращ се над цялата верига за доставки в областта на електрониката, информационните технологии и сателитната телематика, й позволява стратегическо позициониране на пазарите на Интернет на нещата, Big Data анализи и Business Intelligence.

“Viasat Group“ – каза Доменико Петроне, председател на Viasat Group и директор на VEM Solutions – „винаги е била срещу течението: когато другите компании се преместиха, ние продължавахме да проектираме и произвеждаме високи технологии в Италия.  Сега, както винаги срещу тенденцията, групата следва политика на разширяване, обединявайки най-добрите постижения в чужбина, и остава вярна на своята „glocal” философия: „мисли глобално и действай локално“. С тези си действия ние се фокусираме не само върху висококачествени продукти, но също така върху професионалното автомобилно производство, авионика, отбрана, както и в IoT пазара на умни домове.

По този начин VEM Solutions предлага на своите бизнес (B2B) и крайни (B2C ) клиенти, в качеството си на надежден партньор,  богата палитра от разнообразни продукти – специализирани решения, иновативни IoT продукти, услуги за сигурност и безопасност, осигурени посредством Европейската мрежа от центрове за данни на Viasat Group. В този момент на сериозна криза, дължаща се на Коронавируса, е необходимо да имаме силата да инвестираме в иновации, хора и бъдеще. Това винаги е било и ще бъде генетиката на VEM Solutions.“

Кои са VIASAT GROUP– Европейски специалисти в областта на сателитни системи за сигурност, които интегрират най-модерните телематични и IoT технологии, за да гарантират пълна безопасност на превозните средства и техните ползватели, защита от кражби, затрахователна телематика, флийт мениджмънт и Big Data.  От 2002 година до днес групата на Viasat се разрастна значително и стана един от най-големите икономически фактори в Италия, с присъствие, директно или чрез местни дистрибутори, в повече от 60 държави в Европа, Африка, Средния Изток и Латинска Америка, и над 777 служители към 31.12.2019.